Se kongeørnen i Lille Vildmose

Mødet med en kongeørn i Lille Vildmose blev en uforglemmelig oplevelse. Det var som at blive velsignet af naturen selv. Det skriver Jens Olesen, forfatter, foredragsholder - og en af Danmarks mest kendte formidlere på radio og TV af naturoplevelser og dyrenes verden, i dette causeri...

Jeg har besøgt mange af Danmarks skønneste naturområder før, at turen kom til Lille Vildmose, og jeg havde ærligt talt ikke de store forventninger til stedet. Jeg tror også, jeg ved hvorfor: Det er svært at fotografere skønheden i en højmose. Derfor har du ingen billeder med dig, der forbereder dig på naturoplevelsen. Den kommer først, når du er der selv. Faktisk tvivler jeg på, om jeg kan beskrive den i ord. Men jeg vil gerne forsøge. 

Første gang jeg besøgte rovfugletårnet ved Høstemark, skete der ikke noget. Jeg stod bare og kiggede ud over det flade moseland på en overskyet eftermiddag, og der var helt stille. Da jeg steg ned ad trappen, følte jeg mig bare tom inden i, men der var sket et eller andet, som tiltrak mig, for jeg vendte tilbage. Næste gang, jeg stod i det samme tårn, var en septemberdag i 2005. Tusmørket kom krybende. Jeg var helt alene, og der var så stille, at ensomheden var lige ved at være knugende. Nu vidste jeg, at kongeørnen jævnligt ses i Lille Vildmose, så jeg spurgte selvfølgelig mig selv: ”Hvor er mon kongeørnen?” Jeg var dog ret sikker på, at jeg ikke ville få noget svar. Langt borte kaldte nogle krager, og faktisk kunne jeg se dem over trætoppene i min kikkert. 

Kongeørnen viste sig

Og så lige pludselig løftede en kolossal rovfugl sig op mellem kragerne på sine store vinger: Kongeørnen viste sig! Det var som at blive velsignet af naturen selv: Her stod lille jeg helt alene og blev beæret med synet af en af de mest majestætiske fugle, man kan opleve i Danmark. Og ikke nok med det: Kort efter dukkede endnu en kongeørn op over trætoppene blandt den lille gruppe af krager, der flaksede omkring de to rovfugle og mobbede løs. Måske varede det hele et par minutter. Måske gik der kun 30 sekunder. Det var lige meget, for oplevelsen var meget stor, jeg glemmer den aldrig, og jeg skal helt sikkert op i rovfugletårnet igen. Om ikke andet så bare for at genopleve mødet med kongeørnene i erindringen.

Besøg Lille Vildmosecentret

Besøg Lille Vildmose! Den ligger kun 25 km fra Aalborg, og jeg vil anbefale, at du styrer direkte mod Lille Vildmosecentret mellem Kongerslev og Dokkedal. Hvorfor? Jo, fordi det giver dig den rette indgangsbøn til mosen. Sagen er nemlig, at der ikke er nogen oplevelsesgaranti i dette enestående stykke danske natur. Måske får du et glimt af kongeørnen ved Høstemark eller af vildsvinene i Tofte Skov. Måske hører du kronhjortene brøle en sen septemberaften. 

Men i Vildmosecentret kan du med garanti se film, udstillinger og interaktive naturpanoramaer, der gør Vildmosens natur og dyr levende for dig. Her bør jeg nok nævne flyveturen: I Vildmosecentret kan du flyve en tur ud over hele området i en simulator, der får dig til at føle dig som kongeørnen selv, der suser ud over mosen på patrulje. Du ser landskabet under dig, hører lyden af fartvinden og mærker manøvrerne på din krop. Det eneste, som du må undvære, er de mobbende krager. Men dem kan du nok finde bagefter ude i den virkelige mose.

Del denne side

Stjernepunkter i Lille Vildmose

Hos InfoCenter Hals og Lille Vildmose kan du få udleveret den lille brochure "Stjernepunkter i Lille Vildmose" som guider dig til de gode udsigtspunkter i naturen, hvorfra du kan opleve det storslående landskab og komme tæt på rovfuglene.

Høstmarktårnet

Rovfugl i Lille Vildmose

Høstmarktårnet giver optimale forhold for at opleve de store danske ørne og se den storstlåede natur som udgør Lille Vildmose.

Høstmarktårnet

Rovfugletårnet

Få en unik vinteroplevelse når fuglene i Lille Vildmose bliver fodret med slagteraffald på en platform ud for rovfugletårnet. De største gæster er ørnene, men også ravne, musvåger og fjeldvåger tager for sig af de udlagte delikatesser.

Læs mere om rovfugletårnet og fodringen

Tofte Skov og Mose

Tofte Skov på 500 ha er blandt de største, sammenhængende naturskove i Danmark. 

Tofte Mose dækker ca. 2000 ha og er den sydlige rest af den oprindelige højmose. Her fouragerer krondyr og rådyr om vinteren, og om sommeren yngler fugle som stor regnspove trane.

Tofte Skov og Mose

Toftesø Tårnet

Lille Vildmose i vildmarken

Mindre end en halv times kørsel fra Aalborg ligger en dansk vildmark med imponerende uberørt natur og et væld af spændende arrangementer, der får dig på opdagelse i den idylliske mose.